Tóth Ferenc györgyfalvi pék

Creat 08/12/2011 23:07:47 | Ultima modificare 08/13/2011 00:29:05

Tóth Ferenc és a györgyfalvi hagyományok

Tóth Ferenc györgyfalvi pékről a Szabadságban pár hónapja jelent meg cikk - mikor találkozunk, kiderül: kenyérsütő vállalkozása valóban viszonylag „újsütetű", Tóth Ferencet a gazdasági krízis bírta arra, hogy pékséget indítson.

Azelőtt családilag kis boltot működtettek a faluban. Három éve az üzlet egyre gyengébben kezdett menni, összeült hát a csalái kupaktanács megtárgyalni, mihez kezdjenek. A kenyérsütésre esett a választás, minthogy erre a termékre mindig szükség van. Tóth Ferenc maga építette meg a kemencét, a fiával - igaz, egyelőre csak egy kisebbet. Bár családja segítségére van - például alkalmanként fia szállítja el a kenyeret egyes megrendelőknek -, a kenyérsütést egyedül végzi. Úgyhogy egyelőre kis vállalkozás ez, valójában egyszemélyes. Tóth Ferenc kenyerét azonban sok külföldi személy ette és dicsérte már: francia, amerikai egyesült államokbeli, svédországi, ausztriai, római. Találgatjuk, hogyan lehetséges ez, talán faluturizmussal is foglalkozik? Kiderül: erről szó sincs, nagy a család, sokan elszármaztak külföldre, ők időnként hazalátogatnak, s ilyenkor a Györgyfalván maradtak igyekeznek a legszívélyesebben fogadni a hazalátogatókat, igazi házi étkekkel kedveskedni nekik. Gyakran megesik, hogy amikor a család leül az ünnepi ebédhez, tizenöten is vannak az asztal körül. Bár Tóth Ferenc vendéglőbe is szállít - ott egy francia vendég dicsérte meg az általa sütött kiváló ízű kenyeret.

Egy ideje kalácssütéssel is foglalkozik. Mikor faluja hagyományos étkezési szokásairól, receptjeiről kérdezzük, rögtön kiköti: a györgyfalvi kalács receptjét nem árulhatja el, csak különleges formájáról beszélhet, hiszen igyekszik a kalácskészítésben is követni a hagyományokat. Pékként azonban a szilvalekvár készítését illetőleg nem köti az üzleti titok, s minhogy Györgyfalván hagyományosan azt is kemencében készítik, mégpedig kenyérsütést követően, szívesen beavat a szilvaízfőzés titkába. A kemencerakást, kenyér- és kalácssütést azonban legfennebb az alábbi képekből leshetjük el tőle.