Mitől lassú egy étel?

Mitől lassú egy étel?

A lassú étel, mint a fogalom, a Carlo Petrini olasz újságíró által a 80-as évek közepén a gyorséttermek, gyorsételek terjeszkedésével szemben indított, ún. Slow Food mozgalom kapcsán alakult ki.

A ma már 132 országra kiterjedő (1) mozgalom mottója „a finom, tiszta és tisztességes étel. Tehát az étel, amit eszünk, legyen jó ízű, legyen oly módon termelve, hogy az tiszteli a természetet és nem okoz kárt a szervezetünknek. Végül az étel előállítói tisztességesen meg legyenek fizetve a munkájukért". Az élelem minőségén és kereskedelmén, az alapanyagok környezetkímélő termesztési módján túl, a mozgalom kiterjed egyfajta étkezési kultúra elterjesztésére, a tudatosabb fogyasztói magatartás kialakítására, ugyanakkor a helyi kisgazdák támogatására is. (2)

Mára a 'lassú étel' megnevezés nem csupán a mozgalmat jelöli, önálló fogalommá vált, a termeléssel és fogyasztással kapcsolatosan egyfajta felfogást és magatartást jelöl.

A kifejezéshez számos olyan mozzanat társul, amely a mozgalomban is tükröződik - az élelmiszerek kisgazdaságokban történő előállítása, ahol a „gazda szeme", gondos tekintete követi a növények-állatok fejlődését, szemben az ipari mezőgazdaság „elidegenedettségével", az ételek házi, többnyire hagyományos receptek szerinti elkészítése, komótos, házias ritmusban, a kényelmes kóstolgatás baráti, ismerősi körben, akár egy pohár finom bor kíséretében. A mozgalomnak az emblémája is nagyon kifejező: az olaszok számára csemegének számító, közismerten lassú csiga - minden értelemben „lassú étel". Azonban a lassúság elvével, az étkezés alaposságához asszociálva, az egészséges(ebb) életmód híveinek szélesebb köre is szimpatizál, akárcsak az agrár- és gasztronómiai örökségüket védni óhajtó, gazdag hagyományokkal rendelkező vidékek lokálpatriótái.

A lassú étel nem jelent feltétlenül ökoélelmiszert - amelyhez a vásárlók a magas árat társítják, gyakran jogosan. Petrini egy 2009-es interjúban (amikor már javában benne voltunk a gazdasági krízisben) egyebek közt ezt nyilatkozta:

„Az utóbbi 50 évben az étel elvesztette értékét. Ennek meg kell változnia. Előtte az élelem szent volt, tisztelték. A fogyasztói társadalmat viszont a pazarlás jellemzi. Olaszországban 4000 tonna élelmiszert dobnak ki naponta, és lefogadom, hogy Angliában ugyanez a helyzet (...) A minőségi étel státusszimbólummá vált. Az általános felfogás az, hogy a bio a gazdag embereknek való és egy rétegtermék. De én ki nem állhatom a „niche"-eket (piaci réseket). Ezekkel szembe kell szállni. Mert a szegény ember így mindig gyengébb minőségű élelemhez fog jutni, miközben mindennap kihajítjuk a 4000 tonna élelmet." (3)

Eric Schlosser, a Megetetett társadalom szerzője egy cikkében a mai társadalom egész életmódjára és annak várható következményeire vonatkozóan ugyancsak sarkítottan fogalmaz:

„Hogy nevéhez méltó legyen, a Homo Sapiensnek meg kell szabadulnia a sebességtől, mielőtt az kihalással veszélyeztetett fajjá redukálja őt.
A csendes érzéki örömök határozott védelme az univerzális Gyors Életnek való ellenállás egyetlen módja. A testi örömök helyes dózisa és a lassú, tartós öröm védjen meg minket azok tömegének fertőzésétől, akik az őrületet a hatékonysággal tévesztik
össze.
Kezdjük a védekezést az asztalnál - a Lassú Étekkel." (4)

Slow Food Nemzedék. Egy este Carlo Petrinivel

Slow Food Nemzet: Egy este Carlo Petrinivel

Részlet

„A Fast Food nemzettől a Slow Food nemzetig"

Carlo Petrini előadása
Fordító: Corby Kummer
2007. május 8.

Carlo Petrini, a Slow Food International alapítója

„Természetesen, most sokkal több pénzünk van egyéb cikkekre. A reklám pedig megyőzött, hogy fogyasszunk gyengébb minőségű élelmiszertermékeket azért, hogy egyebeket is vásárolhassunk. Így előállott az az abszurd helyzet, hogy a fehérneműnk többe kerül, mint az élelmünk. Ha egy (cég neve)-alsóneműt hordok... már elnézést, ha én prosciuttót eszem, ha sajtot eszem vagy jó kenyeret, az pár másodpercen belül Carlo Petrinivé válik. De a (cég neve)-fehérnemű mindig kívül lesz Carlo Petrinin.
Könyörgöm, értékeljük többre magunkat, mint ruházatunkat!"

Irodalom:
A témához kapcsolódó egyéb írások, honlapok:

• a Slow Food mozgalom hivatalos magyarországi honlapja: http://www.slow-food.hu/
• a Tordai Slow Food Egyesület honlapja: http://slowfoodturda.blogspot.com/
• a nemzetközi mozgalom hivatalos honlapja: http://www.slowfood.com/
• Atenţie: aliment condimentat ideologic, http://www.dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/atentie-aliment-condimentat-ideologic