Termékek és ételek

Jellegzetes hóstáti termékek és étkezési szokások

„A legfontosabb hóstáti termékek közé tartoznak: két fajta fejes hagyma (vörös és viszhagyma), káposzta, paradicsom, paprika (kicsi, hegyes, csípős), saláta (puja, kőfej), retek (pirosretek, fehérretek, sörretek), borsó (cukorborsó, takarmányborsó), paszuly (gyalog, karós), cukormurok."

Gál Tünde: A kolozsvári hóstát történeti néprajzi bemutatása a változás tükrében, http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/csiki_2009_neprajz_muzeologia/pages/002_Gal_Tunde.htm

 

„Ételek

Kenyér. Reggel tej vagy szalonna; sok helyt kávé. Délben valami főzelékféle; kaszáslé is. Valami csontos húst megfőz, megsavanyítja, felereszti liszttel, téfellel: ez a kaszáslé. Este hasonlóképp pulicka is. Vasárnap délben: tyúkhúsleves, hosszúlaskával, van aztán feleki rétes, palacsinta, van kürtőskalács. Ha mezei munkára mennek, rendesen túrtót vagy szalonnát és kenyeret visznek, a napszámosoknak estére sokszor készítenek zsíros reszelt tésztát."

Németh Sándor: A kolozsvári hóstátiak, http://mek.oszk.hu/07500/07523/html/01.htm

 

„Árvaleves, rongyosleves, pergeltleves, vastagételnek borsó káposztacikával, nyúlgirinc, pánkó, kürtőskalács: ijentájt, tél derekán, farsangba módi s javallani lehet. Östire békacombot, cubákot vettek a cigánnéktól. (...)

Nagypénteken szemespaszuj eresztékkel meg fokhagymával, ez a böjtös paszuj. És aszalt szilva. A mái napon kell elvetni a vijolamagot. (…) ellentétben a szamosháti értelemmel - az almafánk nem „gömbalakúra sült fánk", hanem onnan kapta a nevét, hogy almát kevernek a tésztájába."

Hantos Gyula: A kétvízközti majorok életéből, http://mek.oszk.hu/07500/07523/html/01.htm